Fiber Lazer Makinelerinin İşletme Maliyetinin Hesaplanması
Fiber Lazer Makinelerinin İşletme Maliyetinin Hesaplanması
Bir lazer makinesinin maliyetinin, ilk satın aldığınızda durmadığını zaten biliyorsunuzdur. Bir lazer makinesinin gerçek maliyetini istiyorsanız, onu çalıştırmanın ne kadara mal olacağını da düşünmelisiniz (sahip olma maliyeti olarak da adlandırılır). Bir lazer makinesinin gerçek maliyeti, lazer makinesini ilk satın aldığınız andaki başlangıç maliyeti + onu çalıştırma maliyetidir.
Bir lazer makinesinin gerçek maliyetini bilmek önemlidir çünkü bu, bir lazer makinesine yatırım yapmanın verdiğiniz paraya değip değmediğini anlamanıza yardımcı olacaktır.
Bir lazer makinesine yatırım yapmak, yalnızca kâr sağlıyorsa veya istediğiniz bir şeyi elde etmenize yardımcı oluyorsa buna değer. Eğer bir işiniz varsa, eminim gerçekten kârla ilgileniyorsunuzdur. Ve bir şeyin size kâr getirip getirmeyeceğini görmek için, şeylerin gerçek maliyetini bilmeniz gerekir (bu durumda lazer makinesi).
Bir Lazer Makinesinin İşletme Maliyetini Nasıl Ölçersiniz?
Bir lazer makinesinin işletme maliyetini doğru bir şekilde hesaplamak zordur çünkü çok fazla şey söz konusudur. Bu nedenle, herhangi bir işletme için bir lazer makinesinin işletme maliyetini yaklaşık olarak hesaplayabilmeniz için elimden gelenin en iyisini yapacağım.
İşletme maliyeti genellikle saat başına maliyet olarak ölçülür. Burada ABD’de saat başına dolar. Ve sadece makine çalışırken ölçülür (boşta veya kapalıyken değil).
Bir lazer makinesine sahip olmanın işletme maliyetini hesaplarken aklınızda bulundurmanız gereken şeylerin kısa bir özetini burada bulabilirsiniz.
Lazer Makinesi İşletme Maliyetini Etkileyen En Önemli Faktörler
Günlük Maliyet
- Gaz Sarf Malzemeleri: Çoğu lazer kesim işlemi, O2 (oksijen) veya N2 (azot) gibi gaz sarf malzemeleri gerektirir. Gaz kullanımı için ödeyeceğiniz para miktarı, lazer makinenize gaz sağlamak için kullandığınız yönteme bağlıdır (bundan daha sonra bahsedeceğiz).
- Güç Tüketimi: Bir lazer makinesinin güç tüketen birçok parçası vardır. Başlıca parçalar lazer güç kaynağı, soğutucu/soğutucu, lazer makinesinin mekanik parçaları ve eğer kullanıyorsanız belki bir egzoz üfleyicidir. Makinenin lazer gücü ne kadar yüksek olursa, çalıştırma maliyeti de o kadar yüksek olur. Örneğin, 10kw’lık bir lazer makinesinin çalıştırılması 2kw’lık bir lazer makinesinden daha maliyetli olacaktır. Ayrıca, bir CO2 lazer makinesi, elektriği bir fiber lazerden daha az verimli bir şekilde dönüştürür, bu nedenle çalıştırılması daha maliyetli olacaktır. İkisini karşılaştırma hakkında yaptığım bu blog gönderisine buradan göz atabilirsiniz: Fiber Lazer Makineleri VS CO2 Lazer Makineleri – En İyi Kılavuz.
- İşçilik maliyeti: Lazer makinesini sizin için çalıştıracak birine para ödüyorsanız, bunu lazer makinesinin işletim maliyetinin bir parçası olarak düşünmeniz gerekir.
Arada Bir Maliyet:
- Parça değişimleri: Koruyucu lens, odak lensi, meme ve seramik halkalar gibi lazer makine parçalarının belirli bir süre içinde değiştirilmesi gerekir.
- Bakım ve temizlik: Lazer makinenizin mümkün olan en iyi şekilde çalıştığından ve uzun süre dayandığından emin olmak için vakumlama, silme, yağlama, lazer makinesindeki belirli parçaların hizalamasını kontrol etme ve diğer işlemleri yapmanız gerekir. Bu işler elbette para ve zaman gerektirir.
Bir Süre Sonra Yatırım
- Ana parçaların değiştirilmesi: Uzun bir süre boyunca lazer makinesinin lazer kafası gibi bazı parçalarının değiştirilmesi gerekir. Kısa vadedeki şeyler için çok fazla endişelenmenize gerek yok, ancak uzun vadede maliyetlerini göz önünde bulundurmalısınız.
- Onarım maliyeti: Bazen lazer makinenizle uzun süre çalışırken bir anda bir şeyler ters gidebilir. Böyle bir durum olursa birinin lazer makinenizi teşhis edip onarmasının ne kadara mal olacağını düşünün.
- Sigorta/garanti: Garantinizi yenilemeyi planlıyorsanız veya lazer makineniz için düzenli olarak ödemeniz gereken bir sigorta planınız varsa, bunu toplam maliyetinize eklemeyi düşünün.
Bazı Şeylerin Maliyeti
Gaz Sarf Malzemelerinin Maliyeti
Gaz sarf malzemelerinin maliyeti, lazer makinelerinin işletim maliyetinin büyük bir bölümünü oluşturur.
Güç tüketimi
Güç tüketimi maliyetini ölçerken, bir lazer makinesinde güç tüketen her şeyi hesaba katmanız gerekir. Fiber lazer kaynağı, soğutucu/soğutucu, egzoz fanı ve makinenin kendisi.
4 kW lazer makinesi 4 kW güç tükettiği anlamına gelmez. 4kW, makinenin lazeriyle ne kadar güç üretebileceği anlamına gelir. Ancak makinenin kendisi gerçekleştirmek için daha fazla güce ihtiyaç duyacaktır.
Örneğin…
4kW’lık bir makine 29kW güç tüketebilir. Lazer kaynağından 12kW, makinenin kendisinden 6kW, su soğutucudan 6kW ve egzoz fanından 5kW.
Çözüm
Gördüğünüz gibi, bir lazer makinesine sahip olmak oldukça pahalı olabilir. Ancak toplam üretiminiz ve kârınız maliyetinizi geçiyorsa, buna değer.
1 kw fiber lazer 2 kw fiber lazer 2.el fiber lazer kesim makinası 4 kw fiber lazer alüminyum lazer kesim CNC Metal Kesim fiyatları Fason lazer kesim İstanbul Fason metal lazer kesim Fiyatları fiber laser fiber lazer fiyatları fiber lazer kesim fiber lazer kesim fiyatları fiber lazer kesim makinası fiber lazer kesim makinası fiyatları fiber lazer kesim makinası nedir fiber lazer kesim makinesi fiber lazer kesim teknolojisi fiber lazer makinası fiber lazer markalama makinası fiyatları fiber lazer nedir fiber lazer sahibinden fiber metal lazer kesim makinesi lazer kesim Lazer kesim kalınlığı lazer kesim kaynak lazer kesim makinası Konya lazer kesim metal Lazer Kesim sac levha lazer sac kesim lazer saç kesim istanbul metal kesen lazer metal kesici lazer metal kesim lazer metal lazer metal lazer kesim metal lazer kesim fiyatları metal lazer kesim makinası metal lazer kesim tablo metal sac lazer kesim metal sac lazer kesim makinası paslanmaz lazer kesim robart lazer sac lazer kesim sac lazer kesim makinası yerli üretim lazer